17 december 2020

”Till och med oppositionen anser att Venezuelas val var legitimt”

Joseph Borrell, EU:s utrikespolitiska språkrör (till höger) befinner sig i ett dilemma efter den invasionsvänliga venezuelanska oppositionen, ledd av Juan Guaidó gjort ett praktfiasko den 12 december.


Till och med oppositionen anser att Venezuelas val var legitimt

 

Några subjektiva reflektioner över EU:s venezuelapolitik och en opposition som COUNTERPUNCH har talat med och som säger att Venezuelas val den 6 december var legitimt! Vad säger UD och vänsterpartiet?

 

Av Dick Emanuelsson, Tegucigalpa

 

Språkröret för EU:s utrikespolitik, den politiskt bipoläre Joseph Borrell, drar nu åt sig öronen efter parlamentsvalet i Venezuela den 6 december. Hans nya utspel verkar vara ett nervöst analyserande, i synnerhet efter att också det USA-skissade spektaklet som Juan Guaidó kallade för en ”folkomröstning via internet”, kulminerade den 12 december.

 

Trots att EU, i likhet med State Departement (USA:s UD) redan på förhand hade bestämt sig för att kalla det verkliga valet den 6 december för en ”fars” eller ”val utan trovärdighet”, måste de drygt fem miljoner avlagda rösterna samt uttalandena från den valdeltagande demokratiska oppositionen den 6 december ha kommit som en chock. För var det något som saknade ”trovärdighet” och är värd epitetet ”FARS” så är det Guaidós utspel där inte en enda valobservatör ens var inbjuden och där alla påstådda vallängder, röstprotokoll, med mera BRÄNDES och makulerades för all framtid. Hans ”folkomröstning” genomfördes till största delen via internet, där personer i Santiago de Chile röstade i egenskap av döda venezuelaner!

 

Sent ska Syndaren vakna!

 

Borrell, från det socialdemokratiska PSOE har nu vaknat till insikt och säger till den spanska nyhetsbyrån EFE:

 

– Den politiska och ekonomiska normaliteten i Venezuela kommer endast att uppnås genom förhandlingar mellan venezuelaner.

 

På samma sätt uppmanade han ”att inte blunda för verkligheten att landets politiska, humanitära och ekonomiska kris endast kan lösas genom att rösta, INTE med ekonomiska sanktioner eller eventuella utländska militära ingripanden, av vilka - lyckligtvis - Ingen pratar längre”.

 

Sent ska Syndaren vakna, är den första reflektionen. Varför har EU då lagt sig för den rasistiske och fascistoide Donald Trumps utrikespolitik mot Venezuela, Kuba och Nicaragua, som är en plagiering av den kubanska/venezuelanska maffians politik i Miami?

 

För det är helt uppenbart att EU spårade ur för varför har EU infört sanktioner mot de tre länderna och i synnerhet mot Venezuela, undrar den engelskspråkiga portalen COUNTERPUNCH:s utsände under valet den 6 december i Venezuela, Vijay Prashad*.





 

Varför avböjde EU att övervaka valet?

 

Borrell var inbjuden Venezuelas Valtribunal, CNE för att övervaka valet men avstod. Deltog som internationell valobservatör direkt på plats gjorde dock Prashad, inbjuden av CNE. Hans slutsats kan sammanfattas i rubriken i den initierade krönikan han skrev på detta val:

 

Till och med oppositionen anser att Venezuelas val var legitimt” [1].

 

Prashad skriver:

 

”Innan valet till Nationalförsamlingen den 6 december i Venezuela inledde USA: s regering en kampanj för att illegitimera processen. USA-regeringen sanktionerade chefen för National Electoral Council (CNE) och medlemmar av oppositionen som hade beslutat att delta i valet. Bara några timmar efter valet meddelade både USA-regeringen som Europeiska Unionen - liksom deras allierade i Latinamerika förutsägbart att valet hade präglats av valfusk. De behövde inga bevis, de behövde ingenting förutom upprepningen av det enkla påståendet att ett val i ett land vars regering ifrågasätter USA:s auktoritet inte kan vara legitimt på något sätt”.

 

 

 

ARTIKELFÖRFATTAREN BESKRIVER ORDAGRANT vad USA: s utrikesminister Mike Pompeo sa om valet som han karaktäriserade som en ”politisk fars” och en ”charad”, och att det ”inte uppfyllde den minsta standard för trovärdighet”.

 

”EU:s representant (Joseph Borrell) citerade i huvudsak Pompeos uttalande och använde en liknande fras; EU uppgav att Venezuela `inte uppfyllde de miniminormer som krävs för en trovärdig process´.”

 

”Dessa uttalanden saknade detaljer om faktiska händelser på platsen (d.v.s. Venezuela) och varken USA eller EU hade valobservatörer på marken”, sammanfattar Prashad USA:s och EU:s pinsamma förhållningssätt till ett val som förbereddes och verkställdes trots enorma fiender och mäktiga krafter men utan minsta seriös kritik.

 

Venezuelas opposition deltog

 

Prashad fortsätter citera Pompeo som sa att ”[en] del av Venezuelas oberoende politiska partier och det civila samhällets organisationer . . . avvisar detta bluffval”.

 

Det menar Prashad vara ett anmärkningsvärt uttalande, särskilt när det gäller frågan om ”oberoende politiska partier”.

 

Den indiske skribenten och författaren från Counterpunch deltog dagen före valet i ett möte med ledare för de fem största oppositionspartierna SOM DELTOG I VALET. Prashad intervjuade och samtalade med ledarna.

 

”Ledarna för både AD och COPEI - som Pedro José Rojas (AD) och Juan Carlos Alvarado (COPEI) - sa att det kan finnas normala oegentligheter i valet, men det fanns inga bevis för bedrägerier fram till valet”.

 

Han talade med Bruno Gallo från det socialdemokratiska Avanzada Progresista som berättade för Prashad att han hade spenderat tio år och noggrant studerat Valtribunalen CNE:s arbete och om denna tribunal hade verkställt valfusk. ”Han (Gallo) sa att han inte kunde hitta några bevis på bestående valfusk. Detta är ett rättvist val, sade han, så långt valet går”.

 

 

 

Timoteo Zambrano, en av ledarna för det liberala partiet Cambiemos Movimiento Ciudadano, berättade för Prashad att det viktigaste resultatet av valet till den nya Nationalförsamlingen är att ”upphäva maktens dualitet i Venezuela”.

 

”Representerar USA-regeringen”

 

”Alla dessa partiledare sa att de var trötta på den ”extremistiska oppositionen”, i vars centrum Juan Guaidó och Voluntad Popular-partiet Leopoldo López (nu bosatt i Spanien) står. Gallo sa att denna grupp använder ”smutsiga knep”; Guaidó och López representerar USA-regeringen mer än det venezuelanska folket”.


Leopold Lopez (till höger) med Colombias förre president, ALVARO URIBE, av människorättsorganisationerna i Colombia betraktad som de paramilitära dödsskvadronernas Gudfader. Bilden togs för två dagar sedan då Lopez, efterspanad för morden på 140 venezuelaner vid kuppförsöket 2017 besökte sin politiske allierade. Lopez är också partikamrat med Juan Guaidó i partiet Voluntad Popular.


 

Massmedia megafoner för Pompeo

 

Prashad granskade senare även de inflytelserika mediernas roll och positionering i frågan om parlamentsvalet den 6 december:

 

”Medier i den nordatlantiska världen efterliknar uttalandena från det amerikanska utrikesdepartementet och EU. De säger helt enkelt att valet var ett bedrägeri och att Nationalförsamlingen som kommer att sväras in den 6 januari är olaglig. Det är summan av mediernas pressbevakning”.

 

Han exemplifierar med New York Times´ reporter Julie Turkewitz som skrev en story som ignorerade hela den trovärdiga oppositionen i Venezuela, inklusive de två historiska partierna (AD och COPEI). Rubriken; ”Venezuela röstar i ett val som oppositionen kallar en charad”, men den enda ”oppositionen” som Turkewitz hänvisade till var Guaidós, det amerikanska utrikesdepartementets marionettpresident.

 

”Tom Phillips, som skrev från Rio de Janeiro för Guardian, inramade sin berättelse baserat på ett citat från Juan Guaidó. Rubriken för den krönikan lyder: ”Maduro skärper greppet över Venezuela med seger i bojkottat kongressval.”

 

Prashad:

 

”Vem bojkottade omröstningen? Inte AD eller COPEI, inte heller det viktigaste evangeliska partiet (Esperanza por El Cambio) eller det största liberala partiet (Cambiemos Movimiento Ciudadano). Phillips pekade bara på Guaidó, även när han noterade att Guaidós myndighet över oppositionen var noll”.

 

Prashads slutsats av dessa och naturligtvis de svenska medierna i den mån de har uppmärksammat valet i Venezuela, är att varken Turkewitz eller Phillips gav någon täckning av den vanliga oppositionen i Venezuela, det vill säga den som söker en Nationell Dialog i landet UTAN inblandning från Washington, D.C., och utan att Manualen om ”Regimbyte till varje pris” hänger över regeringen.

 

Venezuelas problem ska lösas av venezuelanerna!

 

”President Nicolás Maduros regering har vid flera tillfällen haft diskussioner med denna trovärdiga opposition. Zambrano sa att den nya nationalförsamlingen måste leda en kommission för att studera effekterna av sanktionerna - eller blockaden, som Juan Carlos Alvarado från COPEI kallade det - för folket i Venezuela. Sådana åtgärder för att återuppbygga integriteten i den politiska processen - attackerad av USA-regeringen genom sin allians med López och Guaidó - är väsentliga för det venezuelanska folket. Valet den 6 december och invigningen av den nya nationalförsamlingen den 6 januari 2021 är början på denna process för att återuppbygga den politiska världen i Venezuela. Budskapet från både Maduros regering och den trovärdiga oppositionen är detsamma: Washington, BLANDA DIG INTE I VÅRT POLITISKA LIV”!

 

Det är dessa slutsatser av Vijay Prashad som EU:s utrikespolitiske kommissionär Joseph Borrell borde ta åt sig, inte vad Donald Trump eller den förre CIA-chefen Mike Pompeo tycker, för det är mer än förutsägbart.

 

Vad Sveriges utrikesminister Ann Lindhe vill är om inte ointressant men är också förutsägbart. För den svenska utrikes- och försvarspolitiken är dessvärre som ett kalkeringspapper av vad State Departement tycker.

 

Vad tänker Vänsterpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp i fråga om Venezuela?

 

Det är inte helt oväsentligt. Uttalande från Sjöstedt och den nya partiledaren bådar dock inte gott för framtiden. Och det är djupt tragiskt. För vänsterpartiet skulle kunna utgöra en mycket viktig motkraft mot fördumningens och krigets krafter i Sverige.

 

* Översatt från engelska-Vijay Prashad är en indisk historiker, journalist, kommentator och en marxistisk intellektuell. Han är verkställande direktör för Tricontinental: Institute for Social Research och chefredaktör för LeftWord Books. Wikipedia (engelska)