18 augusti 2021

Maduro: ”Venezuela besegrade Guaidó och USA”!

Varken USA:s marionettpresident Juan Guaidó eller USA:s mäktiga ekonomiska och militära potentital lyckades knäcka det venezuelanska folkets motstånd. I dag är det de två nämnda som är besegrade, åtminstone tillfälligt, efter att förhandlingar har inletts i Mexiko som erkänner en regering och president. På bilden president Nicolas Maduro.

 



Maduro: ”Venezuela besegrade Guaidó och USA”!

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2021-08-18 / ”Detta raseri av grymma sanktioner mot det venezuelanska folket med målet att införa en marionettregering krossades. Nu bör USA se över sin politik, för Donald Trumps politik besegrades”.

Det sa Venezuelas president Nicolas Maduro vid en presskonferens i måndags, med deltagande av den internationella presskåren ackrediterad i Caracas.

För USA och den kvarvarande delen av den militaristiska oppositionen, representerad av Corina Machado, en hatisk besatt antichavistisk personlighet som vill att USA och Colombia ska intervenera militärt men med ”humanitära” förtecken, har förhandlingarna i Mexiko mellan regering-opposition som inleddes förra veckan, under medling av Norge, inneburit ett svårt dilemma för USA.

 

En president

För där har även delar av Guaidó-gänget undertecknat dokumentet som slår fast att det bara existerar EN regering EN och president. Därmed sätts en spik i det kontrarevolutionära projektet som kostat minst 40.000 venezuelanska liv sedan Trump intensifierade sanktionerna, enligt USA-ekonomerna Mark Weisbrot och Jeffrey Sachs [1].

Målet var att svälta det venezuelanska folket till döds eller ge upp sin självständighet och underordna sig Vita Huset som utsåg sin marionettpresident Juan Guaidó till ”interimspresident”.

Maduro sitter med starka kort på hand och ställer också kravet på att sanktionerna mot Venezuela måste upphöra för att en lösning på krisen ska uppnås:

– Alla Venezuelas bankkonton har beslagtagits av USA och alla konton vi vill öppna förföljs (...) De [Vita Huset] försökte upprätta en transitregering medan vi slog fast att endast en dialog kan övervinna venezuelanernas problem”, sa Maduro på journalisternas frågor.


Trumps utrikesminister 2017, Rex Tillerson och den venezuelanska oppositionens chefsförhandlare i Dominikanska republiken, Julio Borges.


Tillersons veto mot en lösning 2017

I februari 2017 hade Spaniens förre regeringspresident Rodrigo Zapatero medlat och utarbetat ett dokument inför presidentvalet som bägge parter hade accepterat. Dokumentet, som skulle undertecknas på kvällen i presidentpalatset i Dominikanska Republiken inför världspressen förblev utan namnteckning av oppositionen efter att Trumps utrikesminister Rex Tillerson ringde upp oppositionens chefsförhandlare Julio Borges från Colombias huvudstad Bogota och gav honom order att INTE underteckna dokumentet som hade kunnat spara tusentals venezuelaners liv. [2]

Cynismen och detta imperialistiska tänkande illustrerades i veckan av Bidens utrikesminister Blinken som uppmanade Afghanistans grannländer ”att öppna sina gränser för att ta emot flyktingar som nu flyr”, från det land som USA har bombat varenda by och stad i under 20 år.

Varför tar inte USA emot dem?

Det är samma filosofi vad det gäller Syrien och Irak där USA inledde och har fört ett folkmordskrig sedan 20 respektive tio år och konsekvenserna betalar nu ”grannländerna” och Europa.

Med Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan på USA-imperialismens sida skrivs ett synnerligen svart kapitel i svensk utrikespolitik.


Uncle Sam krigiska karaktär har inte skrämt venezuelanerna där 4,5 miljoner civila har anslutit sig till Folkmilisen som en garnat, både mot den interna kontrarevolutionära oppositionen som mot varje USA-försök att militärt ockupera landet. 

NOTER:

[1] Un informe encuentra que las sanciones de EE.UU. en Venezuela son responsables de decenas de miles de muertes.
Av Mark Weisbrot och Jeffrey Sachs The Center for Economic and Policy Research (CEPR)
https://cepr.net/press-release/un-informe-encuentra-que-las-sanciones-de-ee-uu-en-venezuela-son-responsables-de-decenas-de-miles-de-muertes/

[2] Så gick det till när oppositionen vägrade val och dialog.
https://proletaren.se/artikel/sa-gick-det-till-nar-oppositionen-vagrade-val-och-dialog