22 maj 2020

VENEZUELA-COLOMBIA: En gemensam gräns och vad som bör vara en gemensam kamp av de två staterna mot Covid-19

Strömmen av venezuelanska immigranter har vänt. Nu har 50.000 venezuelaner återvänt till hemlandet.



VENEZUELA-COLOMBIA: En gemensam gräns och vad som bör vara en gemensam kamp av de två staterna mot Covid-19

 

TEGUCIGALPA / DICK EMANUELSSON / 2020-05-22 /

FREDDY BERNAL, utnämnd av president Nicolas Maduro med ansvar för gränsregionerna där den colombianska narko-paramilitära maffian opererar samtalade igår med colombiansk militär och polis om behovet av samarbeta för att bekämpa Covid-19.

Bernal är ansvarig för kampen mot den colombianska smugglingen av venezuelanska produkter i denna gränsregion. Det är här som `Los Rastrojos´, den paramilitära dödsskvadronen opererar. Det var `Los Rastrojos´ som förde över sin strategiske allierade Juan Guaido, till konserten ”Venezuela Aid” 22-23 februari 2019.

I den bifogade videon av RT-reportern Erika Ortega, pratar Bernal med enheter ur den colombianska polisen och militären på gränsen mellan de två länderna; länet Norte Santander (Col) och delstaten Tachira (Ven) om vikten av att gemensamt slåss mot coronaviruset. Det är en gräns på mer än 120 mil.

Det är ett smått historiskt möte efter att den colombianska regimen, med stöd av sin överordnade, president Donald Trump, organiserade ett försök till militär statskupp i Venezuela den 22 februari 2019. Det var just vid detta gränsavsnitt i staden Cucuta som ”Venezuela Aid” sjösattes. Med våld och tvång försökte Guaidó, Ivan Duque, Sebastian Piñera tvinga på Venezuela två containrar med taggtråd och gammal mat vid två gränsbroar, samtidigt som de försökte intrigera fram en massiv venezuelansk militär desertering, vilket blev ett enormt pinsamt fiasko.

 

”SPEKTAKLET I CUCUTA”, som det kom att kallas bidrog dock till en massiv migration från Venezuela, ett land utsatt för en grym blockad på mediciner, blockering av finansiella transaktioner. Men löftena från de nämnda presidenterna om arbete, bostad och alla slags mänskliga och materiella rättigheter var blott en chimär. Vad dessa emigrerade venezuelaner fick uppleva var en mardröm där de konfronterade med en rasism och där de efter coronavirusets framfart uteslöts ur samhällslivet likt en paria.

Därför har nästan 50 000 venezuelaner återvänt till Venezuela under den senaste månaden genom olika gränsstationer, främst från Colombia. På den venezuelanska sidan läkarundersöks de, prover tas för att konstatera om de bär på viruset och de utspisas med tre mål mat under dagen under de två veckorna de befinner sig i karantän. Medan många sov på gatorna i Bogota eller Medellin, har de en sovplats och allt nödvändigt under karantäntiden. Ett dussintals bebisar har fötts under den senaste månaden.

 

Men de venezuelanska myndigheterna anklagar colombianska och brasilianska grupper för att leja infekterade venezuelaner med Covid-19 på hemliga vägar över gränsen. Det verkar ha satts i systematik, hävdade president Nicolas Maduro igår, torsdag i en teveutsändning.

Genom att dessa smittade venezuelaner nu förs över gränsen via de så kallade "Puntos Ciegos", hemliga stigar, är risken stor att när de anländer till sin hemstad eller by, smittar övriga människor. Därför uppmanade Freddy Bernal sina colombianska kollegor att samarbeta i den gemensamma kampen mot viruset.